Шефът на ЦИК не иска гласуване по пощата, българи в чужбина може и да не гласуват

Снимка: БГНЕС

Организацията за парламентарните избори тече още преди да започнат консултациите при президента. Това заяви председателят на ЦИК Александър Андреев. От думите му обаче стана ясно, че се работи по обичайни неща – книжа например. Той не спомена за работа по здравни протоколи, но изненадващо или не посочи, че и сегашната изборна нормативна уредба давала цялата основа на ЦИК да стъпи в организацията на вота. Припомняме, че всички извънпарламентарни партии, които бяха на консултации при президента, поискаха видеонаблюдение на броенето на бюлетините, а повечето се застъпиха и за гласуване по пощата, което ще изиска промяна в Изборния кодекс.

Според Андреев, що се отнася до гласуването по пощата той заяви, че там където се прилага, имало големи традиции. За този процес трябва активна регистрация, да може да се пусне вотът преди изборния ден, когато ще се гласува на място. В България тези въпроси не са поставяни никога като форма. Считаме, че сроковете са прекалено къси (за гласуване по пощата), каза Андреев, който настоя първо да има експериментално гласуване и чак след това да се мисли дали гласуването по пощата да бъде узаконено.

Андреев предупреди и, че е възможно заради пандемията в дадени държави българите да не могат да гласуват – зависи какви са правилата за поведение, налаганио от съответната държава. Няма как да разкрием секции на територията на друга държава, ако това не отговаря на прието от нея фактическо положение, което е узаконено по местните норми, обясни той.

Трябват и промени в Изборния кодекс, за да може карантинирани заради COVID-19 да гласуват с подвижна избирателна кутия. Няма как да стане с подзаконов нормативен акт, категоричен беше Андреев. Той увери, че ако бъде направена промяна специално за карантинираните, ЦИК ще се съобрази и ще я изпълни.

На въпрос на БНТ може ли да се организират изборите за 28 март, отговорът беше, че която и да е датата, изборите ще бъдат организирани.

Що се отнася до машинното гласуване, още няма договор – изпълнителят подготвял още документи и да се представи гаранция. Попитан дали ще има машинно гласуване, отговорността беше прехвърлена на доставчика. Ще бъдат доставени 9600 машини, за секции с над 300 избиратели, на цена около 43 милиона лева.

При всички случаи допълнителните здравни мерки, които ще трябва да бъдат предприети, ще рефлектират върху цената на изборите, призна още Андреев.