Шефът на КЕВР: Няма мотив цените на тока да се вдигат след мораториума

Снимка: БГНЕС

„Няма силен мотив цените на тока да бъдат повишени след отпадането на мораториума“.

Това каза пред БНР новият председател на КЕВР Станислав Тодоров. Според него най-голямата сила, която е движела повишаването на цените към края на миналата година – технологичните разходи на ЕРП-тата по мрежата, е компенсирана от правителството.

„До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР да сме готови с анализи, които ще дадат ясна представа накъде отиват цените. В България имаме по-голям набор от средства, за да адресираме тази криза, която е в цяла Европа.

Уникалната ситуация у нас е, че сме на последно място по преход на по-нисковъглеродни източници на енергия, но това в случая е в полза на българските потребители, защото имаме много електроцентрали, които оперират на въглища – местно гориво, и себестойността на електроенергията е по-ниска, отколкото тази на енергията от газови централи“, обясни Тодоров, цитиран от „Клуб „Z““.

И допълни:

„Правителството направи необходимия и категоричен жест, като се раздели с печалбите на държавните дружества и ги прехвърли на българския бизнес, за да продължи той да оперира без стрес, цените на стоки и услуги да не се вдигат и да не се повишава нивото на инфлацията.

Според Тодоров в условия на несигурност и криза всичко да се търгува на най-динамичния пазар „ден напред“ е грешка.

„Това може да се промени. Това са разговори, които ще проведем с Българската независима енергийна борса, с министъра на енергетиката, с министъра на финансите. Това е нещо, което регулаторът може да направи.

Ще настоявам борсата в кратък срок да въведе дългосрочните пазарни сегменти като борсов продукт. В момента всички търгуват на „ден напред“ и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са много по-ниски в България, ако имаше предвидимост на това как държавните дружества ще продават през следващата една година електроенергията, която произвеждат, и да продават дългосрочни продукти, които да внасят стабилност и сигурност в цените в дългосрочен аспект“, обясни Тодоров.

КЕВР ще разследва сделки за продажба на природен газ. Станислав Тодоров посочи, че до 2036 година трябва да бъдат затворени въглищните централи и трябва да бъдат изградени нови генериращи мощности.

„Ще се боря за това българският потребител да участва в този процес. Всеки гражданин да има възможност да сложи на покрива си фотоволтаични панели. Това е постижимо и е най-напредничавата технология. Производството на електроенергия ще се демократизира по този начин“, отбеляза Тодоров.

Шефът на КЕВР коментира, че е проблем това, че ВиК дружествата не са постигнали дългосрочните си цели в предишния регулаторен период за намаляване на загубите на вода.

„Най-вероятно загубите са повече от 60%. Не ми се иска да поощряваме липсата на качествено управление и на инициативност. Искам да преразгледаме бизнес плановете“, каза още той.