Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея взриви съвместна служба за връзка с Юга в пограничния град Кесонг, заявиха корейски служители, на които се позова Би Би Си.

Взривеният офис е празен от януари заради въведените ограничителни мерки против разпространението на новия коронавирус.

Часове по-рано Пхенян заплаши Южна Корея с военни действия. Генералният щаб на Корейската народна армия заяви, че проучва план за действие, предвиждащ „да прати отново армейски сили в зоните, демилитаризирани по силата на споразумение между двете страни, да превърне фронтовата линия в крепост и да повиши още повече военната бдителност към Юга“. От изявлението не е ясно за кои зони точно става въпрос.

Пхенян предупреди, че ще предприеме действия, ако Югът продължава да изпраща пропагандни листовки, съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Напрежението отново ескалира, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.