Сервизите искат съкратен срок за регистрация на газова уредба

Зам.-председателят на Асоциацията на автогаз сервизите – Георги Илиев, настоя срокът за регистрация на газова уредба да бъде максимално намален. В момента режимът позволява гратисен период от 3 години, в който coбcтвeницитe нa нови aвтoмoбили дa инфoрмирaт КAТ, чe дoпълнитeлнo ca cи пocтaвили прoпaнoвa или мeтaнoвa урeдбa, защото при тях годишният технически преглед се прави чак на третата година. За старите коли пък този срок може да е почти цяла година – до следващия преглед.

Идеята получи подкрепа от зам.-изпълнителния директор на агенция „Автомобилна администрация“ – Дамян Войновски, който обясни, че вече се обмислят различни предложения за промени в наредбата. Той съобщи, че от началото на тази година са извършени над 2000 проверки. Най-честите констатирани нарушения са за извършен фиктивен преглед на колата, за липса на контрол върху служителите, нарушения при методиката за извършване на прегледа. Ако технически пункт си позволи да заобиколи закона за първоначална регистрация, може да си загуби лиценза, предаде bTV.

Георги Илиев обясни, че много често хората заобикалят лицензираните пунктове, които имат право да извършат първоначален преглед на монтажа на газовата уредба. Така отиват в произволен пункт и там често изобщо не се отбелязва, че автомобилът има газова система. По този начин една кола може дълги години да бъде карана с газова бутилка и да минава годишни технически преглед без това да бъде отбелязвано в документите, обясни той.

В промените, които предлагат от асоциацията, е срокът да се съкрати до един месец и в това време шофьорът да носи документите, доказващи, че газовата уредба е монтирана скоро. Предстои да бъдат обмислени предложения за промени в наредбата и закона.

Темата беше повдигната отново, след като жена загина, а дъщеря й беше ранена при взрив на кола с газова уредба по време на зареждане на бензиностанция в Добрич. Илиев подчерта, че в случай става дума за човешка грешка и собственичката на автомобила е зареждала метан в бутилка за пропан-бутан.

/dir.bg/