Сериозен ръст на подаващите заявления за еднократна помощ за отопление се отчита в Старозагорско

Повече от 7600 души в Старозагорска област вече са подали заявления за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г., съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Павлина Делчева. Най-много заявления са подадени в дирекцията „Социално подпомагане“ в Стара Загора – над 2400, следва Казанлък – с 1366, и Чирпан – с 1100. „Има сериозен ръст на подаващите заявление за отпускане на еднократна помощ за отопление; за същия период на миналата година броят на заявленията е бил 6853“, обясни Делчева.

Тя припомни, че заявление за помощ може да бъде подадено, освен лично на гише в дирекцията, и чрез куриер, по електронен път. „Над 7000 от заявленията са подадени на място, едва 316 са по пощата, а 37 са по имейл“, каза Делчева и призова желаещите да подадат документи да го направят по възможност без да се редят на опашки на гише, поради  повишаването на броя на заболелите от COVID-19. И тази година заявленията могат да се подават до края на октомври.

Делчева припомни, че през миналата година заявления за подпомагане на домакинства за отопление през зимния сезон са подали близо 10 000 нуждаещи се. Близо 25 на сто са били отказите.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца. Средствата са предвидени за топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво и природен газ. Право на целевата помощ имат хората, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца е под индивидуално определената граница.

Лицата и семействата, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане” по настоящия си адрес. „Нека всеки, който има съмнение дали е на границата за отпускане на помощта, да подаде документи. Стараем се да обхванем максимален брой нуждаещи се“, категорична е Павлина Делчева.

Източник: БТА