Седем са кандидатите за кмет на Сливен

Новини Сливен

Оспорвана се очертава надпреварата за кметския пост в Сливен. Основна фигура в нея е настоящият кмет Стефан Радев, носещ позитивите и негативите на 2 мандата зад гърба си.

Радев и управлението на общината по негово време са естествена мишена на останалите претенденти. През 2023 г. сред тях са предимно познати за местния политически пейзаж лица. Увереност им дава убеждението, че имат гарантирани електорални квоти, както и учебникарското правило, че двата мандата на гърба на Радев тежат и са породили умора в електората. А очакването за „балотаж“ с настоящия кмет мобилизира още повече щабовете.

Дали и към кого ще сработи „умората“ обаче е въпрос който важи с еднаква сила за всички основни претенденти на стартовата линия. Въпреки че вотът е персонален, той в горляма степен ще бъде предопределен и от кондицията на партийните централи и структури.

новини Сливен
Радев с част от екипа си в Община Сливен – зам.-кметовете Пепа Чиликова и Камен Костов.

Настоящият кмет на Сливен и икономист по образование, Стефан Радев се кандидатира за трети мандат начело на община Сливен, отново издигнат от ГЕРБ.

Афузов и Милев през септември 2019 г., преди кампанията за местни избори.

Опонент за трети път на Стефан Радев ще бъде ген. Кольо Милев от БСП, бивш кмет на Сливен в периода 2011 – 2015 г. и два пъти стигал до балотаж с Радев – през 2015 г. и през 2019 г. Милев бе и депутат от БСП.

Левият спектър в надпреварата е представен и от бившия областен управител Минчо Афузов, общински съветник и дългогодишно лице на БСП, издигнат от Инициативен комитет.

Номинацията на кандидата на БСП в Сливен беше съпроводена с напрежение. Афузов бе утвърден от Общинската конференция на БСП като кандидат на партията, но бе отстранен от Националния съвет на партията. От там заложиха на Милев.

Една от вероятните причини за разграничаването на партията от Минчо Афузов е фактът, че той беше два пъти областен управител, назначен от служебните правителства на президента Румен Радев. От „Левицата“ обявиха подкрепа за Афузов в местния вот.

Напрежението и непрекъснатото роене на левите в националната политика, логично даде и отражение по места, включително и в Сливен. Все по-свиващият се ляв електорат ще бъде разделен между две кандидатури, а личните противопоставяния ще продължат да даръжат партията на социалистите в напрежение.

Маринчо Христов на 15 септември 2023 г., в подкрепа на образователна кампания.

В другия край на политическия сектор ПП-ДБ издигат като кандидат за кмет настоящия областен управител на Сливен Маринчо Христов. Той е и водач на листа от 37-кандидати за общински съветници. Той е сред новите попълнения в политиката в региона. Агроном по образование и без типичния манталитет на администратор и стар  политик, Христов за сега събира позитиви.

Крумов Доведе Стоичков в Сливен в навечерието на официалната предизборна кампания. Снимки: БТА-Сливен

В надпреварата за кметския стол в Сливен се впускат още бившия председател на СДС в Сливен, бизнесмен и бивш футболист Пламен Крумов. Крумов има опит и като общински съветник. Той е издигнат от ПП „Пряка демокрация“ и води листа от 25 кандидати за общински съветници. Крумов демонстрира влияние и в седмицата преди кампанията събра в Сливен звезди от златните години на българския футбол, сред които Стоичков и Балъков. Повод бе юбилея на ФК „Сините камъни“. Препълнената зала „Васил Левски“ и широкия обществен отзвук дадоха ясна заявка за амбициите на Крумов.

Мустафов е дългогодишен общински съветник и едно от силните лица в регионалния елит на ДПС.

В предизборната надпревара влиза и председателят на ДПС в града Мустафа Мустафов. Решението на ДПС да издигне свой кандидат за кмет не изненадва. Движението не от вчера демонстрира самочувстивето на национален фактор, който отдавна формира политическия пейзаж не само в региони населени предимно с българи от мюсюлманската общност. Дисциплинираният вот на ДПС в Сливенско е актив, който ще бъде интересен и при очертаващия се балотаж.

Шопов е представител на поколението на децата на българските емигранти – живели и учили в чужбина. Завърна се от Канада, за да влезе в политиката на страната на патриотичните сили.

„Възраждане“ регистрираха в ОИК Сливен кандидата си Климент Шопов. Младият депутат със сливенски корени води листа от 36-ма кандидати за общински съветници. Той е и единственото ново лице сред кандидатите за кмет.

Съставът на листата също не е от обичайния за местния политически пейзаж, което може и да е плюс за активиране на по-млади или разочаровани избиратели, неприемащи традиционните  местни политици, които са в оборот в Сливен от десетилетие. Позитивният електорален тренд на „Възраждане“ на национално ниво, също е плюс за Шопов.

Регистрираните листи за общински съветници на Сливен са 18. Освен „енергични и независими личности“, както се определиха от ПП „Движение Напред България“, има и добре познати фигури като Димитър Сяров и Иван Благоев, които имат своята тежест в личен план.

„Левицата“ начело със Стефан Пасков и Антоний Андонов, пък обявиха, че излизат на тези избори само с листа, защото подкрепят кандидата за кмет Минчо Афузов.