Седеф Байрактарова и Александра Пашова от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ спечелиха състезанието „Статистиката е забавна“ на НСИ

Ученици от Професионална гимназия по икономика ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ – гр. Сливен, победили в първото по рода си в страната статистическо състезание за инфографика на тема: „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни през погледа на учениците“ получиха грамотите си на специална церемония, организирана от отдел „Статистически изследвания – Сливен“ при ТСБ – Югоизток.

В състезанието се включиха 53 ученици от осми до дванадесети клас от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“. Те бяха разпределени в две възрастови категории: Категория А –  ученици от X, XI и XII клас и Категория Б –  ученици от VIII и IX клас.

rpt

Победители в двете категории на състезанието „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни през погледа на учениците“ са:

Категория А – Седеф Байрактарова

Категория Б – Александра Пашова

Инфографиките, които учениците подготвиха с помощта на ментори – икономисти и IT специалисти, бяха изработени въз основа на данни, публикувани на сайта на НСИ.

Оценяването на работата на учениците беше извършено от жури с председател доц. д-р Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ. В състава на журито бяха още: г-жа Антоанета Илкова, директор на дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“ в НСИ, г-жа Калина Казанджиева, директор на ТСБ – Югоизток, г-н Антон Георгиев, началник на отдел „Статистически изследвания – Сливен“ при ТСБ – Югоизток, г-жа Елена Кънчева, заместник-директор на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ и г-н Васил Василев, ръководител направление ИКТ в ПГИ.

В своето изказване доц. д-р Михаил Кончев наблегна на същественото значение на подобно състезание за популяризиране на статистиката като наука сред учениците.

Доц. д-р Михаил Кончев и г-н Антоний Андонов връчиха грамоти на учениците от осми до дванадесети клас на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ –  Сливен, класирали се на първите места в двете категории, а също така и поощрителни награди за „говорещи“ инфографики.