СДВР има данни за подготвян палеж на МС

Снимка: БГНЕС

СДВР разполага с притеснителни данни за подготвян палеж на сградата на Министерски съвет*.

Георги Хаджиев потвърди, че СДВР има такива данни, но не даде повече подробности по „обясними причини“.

На въпрос дали СДВР има притеснения за палеж на сграда на Министерския съвет, Хаджиев заяви: „Не бих могъл да коментирам оперативната информация, с която разполага СДВР по обясними причини“.

„Протестирайте, уважаеми граждани, но не нападайте полицията“. Такъв призив отправи заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов на брифинг пред журналисти тази сутрин.

Критичната ситуация за полицията по време на протестите била на 10 юли. От вчерашния протест няма задържани хора, нямало е и сериозно напрежение.

Ежедневно полицията бива инструктирана за използването на технически средства или на сила. Първата редица полицаи по време на протестите са с жълти жилетки „Антиконфликт“, като 30-40% от тези служители са жени. Това по никакъв начин не предвещава агресия, коментира старши комисар Златанов.

Полицията призовава хората да не се поддават на провокатори.

Със замерянето на полицаи провокаторите целят да предизвикат ситуация на насилие.

Полицията е деполитизирана институция и целят да опазят обществения ред и демокрацията, посочи той.

„Протестирайте спокойно, изразете мнението си кротко и не се поддавайте на провокация. Поздравления за всички, които вчера и онзи ден не се поддадоха. Когато започнаха да падат полицаи и да бъдат ритани, ние сме длъжни да вземем мерки и да запазим живота им, защото и те имат майки и семейства“, обясниха от столичната полиция.

При едни масови безредици не само в България, а и по целия свят има пострадали и от двете страни. Ударените и ранените полицаи са много, но всички са наясно с риска, каза още старши комисар Златанов.