СДС изключва сливенската организация за неплащане на членски внос

Националният съвет на СДС официализира изключването на 4 областни организации – в Бургас, Кюстендил, Сливен и Разград с аргумент неплащане на членски внос.

Тези четири организации няма да могат да участват в предстоящата национална партийна конференция, поясни в интервю за БНР Дончо Златев, председател на МСДС и член на Националния изпълнителен съвет на СДС.

„Реално става въпрос за отстраняване на неудобния глас вътре в СДС преди националната конференция, която светкавично беше свикана за 12 март. Очевидно се бърза, за да може, докато се решат въпросите, свързани с членството на може би 25% от делегатите на тази конференция – четирите области, да се стигне до служебна победа.“

Според Златев твърдението на главния секретар за неплатения членски внос е „смехотворно“ и има подадени например за 2020 г. осчетоводени в Сметната палата документи, а причините вноските да не са преведени физически се дължали на организационни проблеми.

„Ние многократно сме изпращали запитвания до централата как да направим така, че тези пари да не отидат напразно, да не отидат в запорирана сметка на партията, с която председателят нееднократно е парадирал като мотив защо трябва да влизаме в една или друга листа. Това е истината. От добронамереност.“

Дончо Златев открои още липсата на доверие от страна на седесарите и на десните хора към политиката, която води СДС. По думите му красноречив е сривът от 40 000 преференции до 13 000 за кандидати на СДС само за година.

„Ясно показва, че явно има отстъпление от политиката и от каузите. За това допринася много и неактивната работа на председателя в Народното събрание, да не кажа липсата на такава. За това помага спреният партиен живот на СДС.“

Дончо Златев обяви, че започват „много сериозна битка с лицето, което заема длъжността главен секретар на СДС“.

„Говорим за тотално безобразие и всякакво погазване на морални принципи.“

Златев изрази надежда, че „здравите сили в СДС ще вземат връх“, защото „това е партията, която промени България и тя не заслужава подобни сцени, подобни хора, които чрез апаратни ходове се опитват да разчистят всички инакомислещи“.

Сред изключените организации говорим за много сериозен ресурс от хора, подчерта Златев.

„Почти една четвърт от всички общински съветници на СДС в цялата страна, областни кметове като Петър Паунов на Кюстендил, в Сливен сме трета политическа сила, в Кюстендил отново трета политическа сила и тук говорим за чисто СДС, не скрито в коалиция, не в листите на някой друг. Почти всички от тези организации, които сега са изключени, на местни избори са спечелили самостоятелно, с марката СДС.“

Той е на мнение, че ако се налагат наказания, те следва да се налагат на отговорни лица, а не да засягат обикновените членове.