Сдружението на областните многопрофилни болници излезе с декларация срещу пореден акт на агресия спрямо медици

Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение излезе с декларация срещу поредния акт на агресия спрямо български медици. Става дума за случай в Спешното отделение на „МБАЛ – Силистра”. От сдружението отправят апел да се реализират бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването.
Националното сдружение, чийто председател на Управителния съвет е директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Васислав Петров,  изразява подкрепата си към екипа на болницата в Силистра.

А ето и какво се казва в декларацията:

Уважаеми г-н Министър,

Уважаеми д-р Маджаров,

Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение посрещна със силно безпокойство поредния акт на агресия срещу български медици – лекари и професионалисти по здравни грижи по време на изпълнение на служебните им задължения в Спешно отделение на „МБАЛ – Силистра” АД.

Тревожно е, че тези инциденти се повтарят периодично през последните години, въпреки поетите ангажименти и декларираната институционална и обществена подкрепа.

Недопустимо е подобно отношение към представители на медицинското съсловие, които денонощно с професионализъм и отговорност спасяват, лекуват и полагат грижи за своите пациенти.

Областните болници в Република България са доказали своята значимост като лечебните заведения, на които всички разчитат по места, техните екипи посрещат успешно ежедневните предизвикателства в системата на здравеопазването.

НСОМБАЛ подкрепя последователните усилия на ръководството на „МБАЛ – Силистра” АД да не допусне кадрова криза, да осигури приемственост между поколенията с поддържане на бази за специализация и специално внимание към младите лекари и медицински специалисти, което е най-добрата инвестиция в бъдещето на областната болница.

НСОМБАЛ адмирира младите лекари,  които са избрали да работят и специализират в областната болница в гр. Силистра.

НСОМБАЛ отправя апел да се реализират бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването.

Очакваме най-накрая виновните лица да понесат своята отговорност!

НСОМБАЛ категорично отрича агресията като форма на общуване!

Нека българските медици усещат доверие, уважение и подкрепа от своите пациенти! Това ги мотивира и окуражава!

Д-р Васислав Петров

Председател на УС на НСОМБАЛ

26.06.2020 г.