Сделките с имоти в Сливен надолу, но ето какви са цените

Забелязва се свиване на пазара на недвижими имоти в Сливен.  Общо за първите девет месеца на годината регистрираните сделки са 2648, което е намаление с около 4% спрямо периода януари – септември 2021 година. Това отчитат от новия сайт за недвижими имоти в Сливен Реалистимо базирано на регионални и национални статистики.

Сделките с имоти в Сливен са нараснали едва забележимо само през третото тримесечие на 2022 година в сравнение с второто тримесечие, сочат данните на Агенцията по вписванията. Те са 956 спрямо 925. Спрямо същия период на миналата година обаче се отчита намаление с около 14 процента.

Базирано на данни от Реалистимо, много сливенчани планират да закупят недвижим имот в Бургас и региона, като припознават града като по-перспективен в икономическо отношение. Подобна е ситуацията с близкия до Сливен град Ямбол. В същото време в Сливен се планират и развиват инфраструктурни проекти и града привлича хора близки села и по-малки градове.

Брой имотни сделки в региона

В същото време, на фона на растящите цени на апартаменти и къщи в Сливен, се забелязва положителна тенденция при покупката на недвижим имоти в Югоизточния район на планиране, към който спада, както Сливен, така и далеч по-силни региони като Бургас и Стара Загора, например.

В него, според статистиката на Националния Статистически Институт, покупко-продажбите на жилища са нараснали с над 60 пункта през второто тримесечие на годината спрямо първото, като новите жилища са с по-голям дял от съществуващите (72 към 55 пункта нагоре). Спрямо същия период на миналата година увеличението е още по-голямо – със 72 пункта, като водещи са отново новопостроените жилищни имоти.

Какви са цените на имотите в Сливен

Като цяло въпреки тенденцията за по-малко сделки през деветмесечието спрямо предходната година, цените на имотите в Сливен не показват тенденция за намаляване и държат сравнително високи цени. Многостайни апартаменти (тристайни апартаменти и четиристайни апартаменти) ново строителство, които се намират в центъра на града на Сините камъни, са на цени между 850 и 1000 евро на квадрат, поне като предлагане.

Къща с гараж във Вилна зона Сливен може да се намери и на цена под 600 евро на квадрат, но с необходимост от основен ремонт. Най-ниските цени на квадрат за региона са около 500 евро на квадратен метър. Забелязва се обаче търсене на жилища готови за обитаване без необходимост от ремонти.

Реалистимо отчита, че все повече професионални брокери на недвижими имоти, както и частни лица, се възползват от пазара, за да поместят обяви за жилища и бизнес имоти. Същевременно много хора от града решават точно сега да закупят недвижим имот в очакване на задълбочаване на инфлационните процеси в страната и обезценяването на парите.

Стратегическото място на сливенска област между столицата и Черноморието, както и логистичната обезпеченост с единствената завършена магистрала в страната, продължават да поддържат интереса към имотите в Сливен, като очакванията са това да продължи в дългосрочен план.