Сборник с ученически есета, посветени на Захарий Стоянов, бе издаден в Сливен

Сборник с ученически есета, посветени на Захарий Стоянов, бе издаден в Сливен, съобщиха от областната администрация. Той излезе с дарителски средства на бившия заместник областен управител Димитринка Петкова и съдържа отличените творби в национален конкурс, посветен на възрожденеца.

Двадесет броя ще бъдат дарени на Болградската българска гимназия „Георги Раковски“ в Украйна, 250 екземпляра ще бъдат разпределени за разпространение в Къща музей „Захарий Стоянов“ в Медвен, Исторически музей – Котел, Природонаучен музей и Кьорпеевата къща. Волята на дарителя е набраните средства да останат за нуждите на изброените културни обекти. Останалата част от тиража ще бъде дарена на библиотеки и читалища, както и за награди за победителите в тазгодишния конкурс, научните им ръководители и гостите на събитието.

Сборникът съдържа още предговор от редактора Димитринка Петкова, който разказва за първоначалната идея и историята на инициативата досега, презентация на Стоян Иванов, кратка историческа справка за Медвен, откъси от европейския печат за смъртта на Захарий Стоянов от биографа му Стефан Чирпанлиев и други интересни четива.

Сборникът бе представен на Четвъртите четения „Захарий Стоянов – летописецът на националната революция“, които се състояха на 6 септември, Деня на Съединението, в читалището в село Медвен. Организатори на културното събитие са Областна администрация Сливен, Община Котел, Исторически музей Котел, Къща музей „Захарий Стоянов“ и кметство село Медвен. Във форума участваха ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, гл. ас. д-р Николай Хрисимов, писателят Любомир Котев и др. В рамките на тазгодишните четения бяха осветлени малко известни факти за живота, творчеството и приноса на Захарий Стоянов като деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

Източник: БТА