Сблъсък между „Демократична България“ и ДПС в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Началото на днешното пленарно заседание започна със словесен сблъсък между „Демократична България“ и ДПС за евентуални зависимости в персоналния състав на бъдещ кабинет, предаде БНР.

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов предупреди, че подкрепа за бъдещ кабинет минава през елиминиране на зависимости от ДПС в персоналния състав на бъдещ кабинет:

„Ако някой иска наистина подкрепата на ДБ, ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист или параванче, а истински партньор, за който ние сме готови… Искам да стане правителство, но искам да стане правителство, което наистина може да трансформира България…Призоваваме личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Не, ние не предлагаме наши номинации!“.

Иванов обяви още, че днес започват събиране на подписка за временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона „Магнитски“:

„Също така и да отговори на въпросите защо и как българските органи проспаха 700 млн. в хазарта, защо и как Пеевски беше абсолютно недосегаем досега. Мисля, че тази комисия ще бъде фундаментално важен инструмент за това да се отговори на въпроса за системната корупция в България“.

На свой ред лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ реагира остро на декларацията на ДБ:

„Г-н Иванов, вашата немощ не се опитвайте да я криете пак с анти-ДПС реторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Вие сте част и сте продукт, включително естествено и заложник, на една организирана олигархично-медийна НПО политическа група. Без да се явявате на избори имате министри в почти всички правителства. Вие сте потомци на комунистическата номенклатура“.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова отново подчерта, че те също няма да подкрепят бъдещ кабинет, ако „в него се усеща дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“.