Сбирка от ретро тв и радиоапарати показва Гимназията по електротехника и електроника в Сливен

Изложба на ретро телевизионни и радиоапарати е подредена в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ в Сливен.

Показани са около 40 експонати от колекцията на Ангел Ангелов, който е учител по слаботокова практика в гимназията. Неговата колекция наброява над 300 радиоапарати, които е започнал да събира като ученик от някогашния Техникум по електротехника в Сливен.

Ангел Ангелов, снимка БТА-Сливен

„Най-стар сред експонатите е „Филипс 768“, произведен в Холандия, който представлява четирилампов апарат със средни къси и дълги вълни, с изнесена горе скала“, каза в интервю за БТА Ангел Ангелов. По думите на колекционера, през 30-40-те години „Филипс“ са били сред силните производители с „Телефункен“, „Блаупункт“ и др.

Сред експонатите е „AEG“ (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft, „Обща електрическа компания“) от 1938-1939 година.

„Акцент е поставен върху българското производство, посочи колекционерът. Най-старият е първият български апарат, родно производство, след национализацията през 1947 година, производство на завода „Климент Ворошилов“ в София – т.нар. приемник 504. Има също „Мелодия“, „Орфей“, „Родина“.“

В изложбата е показан един от първите, произвеждани в завода в Михайловград (днешен Монтана), радиокасетофон „Отава“ от 1968 година. Телевизорите са различни модели – „Хемус“, „Пирин“, „Средец“, „Респром“. Има радиошкафове, ползвани в домакинствата през 70-те години.

„Апаратите са от различни периоди, като идеята не е да се покаже толкова богатата колекция, колкото през различните години какво е ползвано, обясни той. Апаратите са реставрирани и работещи.

С появата на Интернет контактите с други колекционери на радиотехника са станали по-лесни. По-сериозните наброяват около двайсет души от близо сто в страната. Те редовно обменят апарати, части, лампи, липсващи детайли.

„Възстановяването до автентичния вид на даден радиоапарат изисква специфични материали и най-вече време“, разказва колекционерът, като обяснява, че повечето от апаратите му са работещи. Като ценни и редки радиоапарати в нея, той открои „Филипс“ от 1931 година, „Телефункен 8001“ от 1937 година. Има още т.нар. „Гьобелсов апарат“, предвиден някога, за да бъдат слушани речите на Фюрера от обикновените работници. За този апарат Ангелов разказва, че е интересен като история и че е рядкост, но иначе е елементарен.

Има идея изложбата да се разшири, като тя стане постоянна в един от кабинетите на гимназията.

„Целта е също сегашното поколение със смартфоните и компютрите да види развитието на техниката“, каза Ангел Ангелов. Когато е подреждал изложбата, група ученици са проявили интерес, но по думите му, те не могат да си представят да се слуша музика без телефон или телевизия. „Бяха много впечатлени, че това се е ползвало за слушане на музика. Питаха как се пуска дискът, визирайки грамофонната плоча“, разказа колекционерът.

Учителят има идея да се направи група, кръжок, извънкласна форма, свързана със старата радиотехника.

Изложбата е посветена на 60-годишнината от създаването на учебното заведение. На 11 май Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Мария Склодовска-Кюри“ в Сливен отваря врати за всички родители и ученици, които желаят да разгледат учебния комплекс и получат информация за професиите и специалностите в сливенското училище.

БТА