Състоянието на пътя „Сливен – Стара река“ вещае тежки зимни месеци за планинските села

Няколко планински села в Сливенския балкан остават със затруднен достъп, след като фирмата, която трябваше да извърши ремонта се отказа заради нарасналите цени за изграждане на километър път. Въпреки отказа бе поет ангажимент за изкърпване на участъка. Той трябваше да започне с качването на багер в планината на 27 октомври, според информацията на областния управител Минчо Афузов. Нарочна проверка вчера на областния управител в участъка показа, че техника няма и никой не работи. 

От обещания багер по пътя Сливен – Стара река няма и следа, става ясно от информация на кореспондента на БНР в Сливен Стоян Радев. Дупките по пътя са си същите, но с различна дълбочина. Те разказват историята за правените ремонти тук през годините, чрезпластовете асфалт. Изровеното на завоите става все по-дълбоко, но под коварното прикритие на падналите листа, което пък създава предпоставки за тежки инциденти. Предпазни мантинели тук няма, а е републикански път известен с прохода „Вратник“, който, въпреки че е ограничен за автомобили до 3,5 т. по него минават ТИР-ове с дърва.

След телефонни разговори между областния управител Минчо Афузов, Областно пътно управление и фирмата изпълнител става ясно, защо не е започнал кърпежа. Афузов обясни, че от фирмата очакват подписано задание от АПИ, за да започнат работа. Очаква се в заданието да има ремонт на банкети и изкърпване на 5000 кв. м. настилка.

Кметът на Стара река Николай Стефанов обясни, че лошия път може да доведе до невиждана криза с доставките на храни в района през зимата.

„Другият алтернативен участък, през който може да се мине е през Котел и пътят се увеличава със 100 км“.

Дупките по пътя отказват доставчиците на храна, но те са на път да откажат и част от хората, които се занимават с този бизнес, коментира управителят на магазина в центъра на селото Донка Караиванова.

Лошият път създава най-много главоболия, когато трябва да се превози болен по спешност, казва единственият медицински специалист в района – акушерката Кина Йорданова. Тя се грижи за здравето на близо 2 000 души от близките на Стара река още четири села.

„Линейката докато дойде трябва да мине цял час. Пътят е отвратителен. Много трудно се превозват инфаркти и инсулти. За да стане по-бързо ги карат с кола от региона и я пресрещаме с линейка“.

Дори и автобусът тук не е толкова редовен – идва през ден – но не е ясно, заради пътя или заради отдалечеността от Сливен.

Коментарите на жителите селото са, че пътят му в този вид е опасен, колите се чупят и цяло щастие е, че до сега няма сериозни инциденти, като се оставят настрана спуканите гуми и разбити картери.

През пролетта на тази година същите тези хора излязоха на протест с искане да бъде ремонтиран пътя. Тогава им бе обещано, че още следващия ден ще започне ремонта. Но, обещаването не е като даването и те останаха излъгани. Сега отново са в готовност да протестират.

БНР-Бургас