САЩ зове България да реши спора със Северна Македония

pixabay

България трябва да постигне „окончателно решение“ на спора със Северна Македония, за да може тя, заедно с Албания, да започне преговорите си за членство в Европейския съюз „преди края на годината“.

Това се казва в писмо, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати, Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев. Кийтинг е и председател на подкомисията, която трябва да отговаря за региона, предава „Дневник“.

В краткото писмо не се дават подробности как би могло да стане това, но то се вписва в коментарите на американски и европейски представители от последните месеци в подкрепа на решаване на спора. То съвпада и с обсъждането в Скопие на сериозната, според различни политици, възможност за пробив със София, който да даде възможност да се свали ветото за начало на преговори, наложено от България заради двустранния спор.

Тази задача е трудно осъществима.

До края на годината остават по-малко от шест седмици, а в България още няма дори редовно правителство, макар Северна Македония да дава знаци, че продължава да се надява на промяна при служебното. Като възможност за утвърждаване на потенциален пробив (и сваляне на ветото) Скопие вижда Европейския съвет в средата на декември или дори по-късно, през януари; лидерите обаче могат, дори ако има пробив, да одобрят само даването на дата за т. нар. първа междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите), която едва ли би била преди коледните празници.

Въпреки това документът, обединил представители на демократите и републиканците, е знак, че проточилият се спор все повече се забелязва в Съединените щати.