САЩ заделят военна помощ за България, била застрашена от руска агресия

pixabay

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън направи непланирано посещение в Киев в четвъртък, когато администрацията на Байдън обяви голяма нова военна помощ на стойност над 2 милиарда долара за Украйна, България и други европейски страни, застрашени от Русия, съобщава СиБиЕс.

Администрацията на Байдън е уведомила Конгреса за намерението си да предостави 2 милиарда долара дългосрочно външно военно финансиране на съседи на Украйна, включително членове на НАТО и регионални партньори по сигурността, които са „най-потенциално в риск от бъдеща руска агресия„.

В очакваното одобрение от Конгреса около 1 милиард долара от тях ще отидат в Украйна, а останалите ще бъдат разделени между Албания, България, Босна, Хърватия, Чехия, Естония, Грузия, Гърция, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия и Словения, съобщи Държавният департамент.

Той ще помогне на тези страни да „възпират и защитават срещу възникващи заплахи за техния суверенитет и териториална цялост“ чрез засилване на военната им интеграция с НАТО и противодействие на „руското влияние и агресия“, каза департаментът.