САЩ оставя Huawei без мобилни процесори

Министерството на търговията на Съединените щати обяви допълнителни рестрикции на китайския технологичен гигант Huawei Technologies, които имат за цел да ограничат достъпа на компанията до мобилни процесори. 

Това е поредната стъпка на ограничения във все по-обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин. Още преди година САЩ лиши Huawei от възможност за директно сътрудничество с американски компании.

С това ограничение Вашингтон ще изисква от всеки производител на чипове по света, който използва оборудване на САЩ, да спазва условията по лиценз, забраняващ сътрудничеството с Китай.

Промените, които бяха обявени от министерството, надграждат ограниченията, които бяха наложени през май, добавяйки 38 филиала на Huawei в 21 държави към черния списък на САЩ, който цели да ограничи ползването на 5G технологията на компанията. Мерките се налагат заради съмнението на Вашингтон, че китайската компания предава лични данни на правителството на Пекин с цел шпионаж.

Тези отношения между САЩ и Китай са най-лошите от десетилетия насам.

Преди дни ръководителят на потребителския отдел на Huawei заяви, че заради липсата на нови доставки от подизпълнителите, производството на интегрирани системи за смартфони ще спре на 15 септември.