САЩ обвиниха Русия в опит да пренапише историята

САЩ се присъединиха към Латвия, Литва и Естония в предупреждението им, че Русия се опитва да пренапише историята за анексирането на балтийските държави от Съветския съюз по време на Втората световна война, информира „Ройтерс“.

„Ние твърдо се противопоставяме на всякакви опити на Русия да пренапише историята с цел да оправдае окупирането и анексирането на балтийските държави от Съветския съюз през 1940 г.“, пише Майк Помпео в съвместна декларация с външните министри на трите балтийски държави.

Декларацията е по повод 80 г. от декларацията на тогавашния държавен секретар Съмнър Уелъс, с която осъжда анексирането на трите държави.

Министерството на външните работи на Естония съобщи, че са привикали посланика на Русия, за да изразят протеста си във връзка с наскоро направени изявления, които имат за цел да представят окупацията и анексията на Естония от страна на Съветския съюз като легитимна.

Путин писа миналия месец, че трите балтийски държави са се присъединили към Съветския съюз по взаимно съгласие.

ЕС и НАТО обвиняват Русия във водене на дезинформационна кампания за дестабилизиране на Запада чрез експлоатиране разделението в обществата.

Полският президент Анджей Дуда обвинява Путин в „исторически лъжи“.