САЩ наложи санкции на Пеевски и Божков

pixabay

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, бившия народен представител Делян Пеевски, заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 компании в България съгласно закона „Магнитски“, става ясно от съобщение на сайта на ведомството, пише Dir.bg

„Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции на онези, които участват в корупция и са замесени в глобалната финансова система от злоупотреби. Днешният акт – най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция“, се подчертава в съобщението.

От министерството на финансите на САЩ допълват, че корупционната дейност тримата  показва как широко разпространената корупция върви ръка за ръка с друга незаконна дейност.

В съобщението пише още, че Васил Крумов Божков е български бизнесмен и олигарх, който на няколко пъти е подкупил държавни служители. В момента Божков се намира в Дубай, където успешно избягва екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци, съобщават от ведомството. И допълват, че разследване на прокуратурата на Република България е установило, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта по 10 000 български лева всеки ден, за да отнеме лицензите за хазарт на конкурентите му.

За Делян Славчов Пеевски от финансовото министерство на САЩ коментират, че: „Пеевски се е договарял с политици да им осигурява политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаването на защита от наказателни разследвания.“ Според ведомството Пеевски е използвал Илко Желязков за провеждане на схема за подкупи, включваща български документи за пребиваване на чужденци, както и за подкупване на държавни служители.

В резултат на днешната акция цялото имущество и интереси в собствеността на Божков, Пеевски и Желязков, които се намират в САЩ или са притежание или контрол на американски лица, са блокирани.

„Законът Магнитски“, приет от Конгреса на САЩ през 2016 година е насочен срещу лица, подозирани от Вашингтон в корупция и нарушаване на правата на човека.