САЩ налагат санкции на Песков и 19 руски олигарси

pixabay

Белият дом обяви, че САЩ, в координация с европейските си съюзници, са предприели действия за налагане на санкции на 8 богати руснаци, както и на членове на техните семейства, и за налагане на визови ограничения на други 19 руски граждани, предаде БГНЕС.

По време на речта си „За състоянието на съюза“ във вторник президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руските олигарси, че Министерството на правосъдието на САЩ сформира работна група, насочена към „престъпленията“, извършвани от богати лица в подкрепа на неотдавнашните военни действия на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Сега излезе и меморандум.

„Съединените щати и правителствата по целия свят ще работят за идентифициране и замразяване на активите на руския елит и членовете на техните семейства, които се намират в съответните ни юрисдикции – техните яхти, луксозни апартаменти, пари и други незаконно придобити печалби“, се казва в меморандума.

Според документа пълните блокиращи санкции, които забраняват използването на собственост, базирана в САЩ, и блокират американците да оперират с посочената собственост, се разпростират върху лица, за които се смята, че „дават възможности“ на руския президент Владимир Путин.

Сред посочените лица са прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков; Николай Токарев, съпругата му Галина, дъщеря му Мая и две компании за луксозни недвижими имоти; Борис Ротенберг, съпругата му Карина и синовете му Роман и Борис; Аркадий Ротенберг, синовете му Павел и Игор и дъщеря му Лилия; Сергей Чемезов, съпругата му Екатерина, синът му Станислав и доведената му дъщеря Анастасия; Игор Шувалов, петте му компании, съпругата Олга, синът Евгений и неговата компания (както и самолет), и дъщерята Мария и нейната компания; Евгений Пригожин, трите му компании, съпругата Полина, дъщерята Любов и синът Павел; Алишер Усманов, както и частният му самолет и суперяхта, която е задържана от германските власти и е „един от най-големите“ подобни плавателни съдове в света.

Тези санкции и конфискации на „незаконно придобити печалби“ идват дни след като американският президент изтъкна икономическите проблеми на Русия, свързани със санкциите, като заяви, че Вашингтон е в процес на координирана кампания за ограничаване на достъпа на Русия до технологии, като по този начин отслаби армията и икономиката на страната.

„Обединяваме се с нашите европейски съюзници, за да намерим и конфискуваме вашите яхти, вашите луксозни апартаменти, вашите частни самолети“, обяви той малко след като Вашингтон предприе действия за блокиране на руските полети от въздушното пространство на САЩ. „Идваме за вашите незаконно придобити печалби“.

Още 19 руски олигарси и 47 членове на техните семейства или близки сътрудници са подложени на нови визови ограничения, наложени от Държавния департамент на САЩ. Техните имена не бяха посочени в доклада.