Сапьори и разследващи влязоха във взривения склад с боеприпаси до Карнобат

В района на взрива в местността „Чобанов дере“ край Карнобат влязоха специалисти от ДОТИ, пожарникари и разследващи, които трябва да установят причините за тежкия инцидент.

Днес изтекоха 72 часа от последната експлозия и след като кадрите с дрон са показали, че вече няма огнища на пожари и може да започне разследването.

„Складовете в бившите военни поделения са общо 4. Взрив е установен само в един от тях. Боеприпасите, които се съхраняват нямат такава разрушителна сила и ударната вълна се е разпространила едва на 300- 350 метра“, коментира пред БГНЕС Константин Скелин, ръководител логистика в компанията.

От „ЕМКО“ продължават да твърдят, че става дума за външна намеса и няма как боеприпасите да се самозапалят.

Преди два дни бизнесменът Eмилиян Гебрев обяви пред БНР, че „има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация“.

По думите му самият факт, че е бил нарушен периметърът на базата, „говори за такова нещо“.

Според Гебрев няма как теоретически и практически природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.

Припомняме ви, че складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя.

Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на „ЕМКО“, оръжейната компания на Гебрев.

Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти, след като Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с „Новичок“ от офицери от ГРУ.

Източник: БНР