Санкциите на САЩ ще засегнат „Турски поток“ през България

Американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия. Това, че българското правителство го нарича “Балкански поток” и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта.

Това даде да се разбере Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Днес той се срещна с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

“Разбирам, че има различия на имената на газопровода, но според нас това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпео през юли цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние”, каза Фанън, цитиран от „Медиапул“.

“Не искаме санкции за никого, това не е нашето намерение като партньори и приятели. Целта ни е промяна на поведението на пазарните играчи, за да има честна и прозрачна търговия и това е най-доброто за диверсификацията на доставките и ние ще продължим да работим в тази посока”, заяви високопоставеният американски дипломат, който пристигна у нас от Гърция, където придружаваше държавният секретар Майк Помпео.

Фанън още веднъж отбеляза, че всички сме притеснени от начина, по който Русия използва енергетиката.

По време на разговорите си с министър Петкова той е обсъдил изграждането на газовата връзка с Гърция, която е „много важен проект“. Също така са обсъдени диверсификацията на ядреното гориво и новите ядрени технологии. „България трябва да види тези възможности”, каза още Фанън.

Според външния министър Екатерина Захариева, България не е застрашена от санкции, защото спазва всички европейски правила.