Санкции грозят Топлофикация-Сливен заради софийския боклук

В момента всички количества от завода за боклук в София се изпращат само към „Топлофикация-Сливен“, тъй като ТЕЦ „Бобов дол“ е получил забрана да гори RDF. Двете централи на Христо Ковачки имат договор със Столична община да поемат минимум 35 000 тона RDF отпадъци, които излизат от завода за обработка на смет в София. В момента обаче ТЕЦ „Бобов дол“ има забрана от екоминистерството да гори боклуци и не е ясно кога тя ще бъде вдигната. Така има риск дружествата да не изпълнят ангажиментите си по договора и да им се наложат санкции.

Това стана ясно от отговори на Столичната община на въпроси на Mediapool по повод забраната за изгаряне на боклук от ТЕЦ „Бобов дол“, издадена от екоминистерството.

От ТЕЦ „Бобов дол“ твърдят, че съвсем скоро ще изпълнят единственото условие за влизане в сила на новото комплексно разрешително и съответно изгарянето на отпадъци трябва да бъде възобновено.

От централата са изпратили писмо до Столичната община, че не приемат RDF от завода за боклук, обясниха от местната власт. Така количествата по договора с консорциума между ТЕЦ „Бобов дол“ и „Топлофикация Сливен“ се изпращат само към последното дружество.

То обаче има разрешение да гори около 20 000 тона отпадъци на година. Според договора между общината и „БТТ Садината 2019“ двете централи, които влизат в консорциума, трябва да поемат минимум 35 000 тона боклуци. Ако бъде прието по-малко количество, се налагат санкции, обясниха от Столичната община.

Според договора става въпрос за 40% от сумата за оползотворяване на всеки тон RDF, който не е изгорен. За услугата по оползотворяването му централите на Хриско Ковачки ще получат между 20 и 60 лева на тон за насипен RDF и между 15 и 50 лева за опакован. Цените зависят от количествата, които се доставят.

Санкцията за неизпълнение се налага ежемесечно. От общината обаче обясниха, че в конкретния случай дали такива ще има ще стане ясно към края на годината. Тогава ще е ясна и евентуалната сума на неустойката.

ТЕЦ „Бобов дол“ получи забрана да изгаря отпадъци заедно с въглища още на 24 януари, а преди това в централата имаше проверки от държавните органи, в които участва и министърът на околната среда Емил Димитров – Ревизоро.

Причината за спирането на изгарянето на боклуци е, че според екоминистерството централа не е изпълнила всички изисквания поставени в комплексното ѝ разрешително, за да може да работи и с биомаса и отпадъци. Част от тях включвали надграждане на очистваща система.

Договорът между Столична община за оползотворяване на RDF отпадъци и консорциума „БТТ Садината 2019“, в който влизат ТЕЦ „Бобов дол“ и „Топлофикация Сливен“, беше подписан в началото на 2020 г. Той е на стойност 8.85 млн. лева и е за срок от 3 години с опция за удължаване с още две.