Само за две години: Здравната ни система е останала с 4 хиляди мед. сестри по-малко

Повече от 4 хиляди медицински сестри вече не са в здравната ни система и то само за две години. Според Мая Илиева – председател на Синдиката на българските медицински специалисти, средно към днешна дата се полагат по около 25 сестри на лечебно заведение.

„Когато стартирахме протестите медицинските специалисти в системата бяха 23 хиляди. От тях 11 хиляди работят в детското и училищно здравеопазване. Остават 12 хиляди, две хиляди от които са в ДКЦ-та. Останалите 10 хиляди са тези, които трябва да покрият 400 болници в страната. Към днешна дата бройката на медицинските сестри е около 19 900“, обясни тя пред Нова телевизия.

Според Илиева повечето гласувани пари в бюджета за здраве няма да доведат до по-достойни възнаграждения.

„Парите не се разпределят по правилния начин. На много места в провинцията имаме колеги, които получават по 750 лв възнаграждение, колкото една чистачка в болница. Предлагахме като основа за възнагражденията сумата да бъде две минимални работни заплати. Сега настояваме възнагражденията да са в размер на поне три минимални работни заплати за страната. Има диалог и обещания от страна на властимащите, но не сме обнадеждени“, коментира още председателят.

Мая Илиева е категорична, че не се прави достатъчно, за да бъдат задържани кадрите в системата на здравеопазването у нас.

„Никой не прави нищо, за да ги задържи. Много колеги отиват в чужбина, където биват приети с отворени обятия“, допълни тя.

Мая Илиева коментира още, че проблемите на медицинските сестри остават нечути.

„Към момента в Синдиката са около 2 хиляди медицински специалисти. Надявам се колегите да наберат смелост и да ни потърсят. Не се чувстваме чути. Обиколили сме всички институции, разговаряли сме с властимащите и с тези, от които зависи промяната, но никой не започва такава. Прекалено многото болници и прекалено малкото кадри водят до това управляващите да си затварят очите за много проблеми“, каза още тя.

Синдикатът на българските медицински специалисти на този етап не обмисля протести.

„Ще направим обаче едно събитие на 1 март, датата от която започнаха нашите протести. Ще бъде мълчаливо събитие, на което ще почетем нашите колеги, които загубихме по време на пандемията, както и тези, които напуснаха професията и страната като цяло. Събитието е провокирано от липсата на действия в здравната система“, коментира още Мая Илиева.