Само ваксината ще върне обществото към нормален живот, смята Бил Гейтс

Снимка: БГНЕС

Съоснователят на Microsoft, милиардер и филантроп Бил Гейтс смята, че ефективните лекарства за лечение на COVID-19 значително ще намалят смъртността до края на 2020 г. Само ваксината ще играе решаваща роля за връщането на обществото към нормален живот, съобщава CNBC.

„Лекарствата, използвани срещу коронавируса, имат значителни терапевтични ползи. Ето защо мисля, че има голяма вероятност до края на годината да постигнем значително намаляване на смъртността благодарение на комбинация от нови инструменти“, заяви Гейтс, пише „Фокус“.

Гейтс припомни, че създаденото за борба с Ебола „Ремдесивир“ е едно от водещите лекарства за лечение на пациенти с коронавирус в хода на изследванията. Разработка на Gilead Sciences показа 62% намаляване на смъртността при критично болни пациенти.

Освен това се тестват още две антивирусни лекарства, които могат да се приемат през устата, а не интравенозно като ремдесивир.

Въпреки това милиардерът отбеляза значението на информираността на хората за необходимостта от ваксинация, когато лекарството стане достъпно.

„Надявам се хората да научат фактите, да разберат стойността на тези, които се интересуват от тях, и да разберат, че заедно сме в това. Трябва да се защитаваме взаимно с маски и може би в крайна сметка със стаден имунитет благодарение на ваксината “, каза Гейтс.

По-рано фондацията на основателя на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му Мелинда предоставиха 100 милиона долара на Глобалния алианс за ваксини и имунизация, за да се ускори широкото разпространение на коронавирусната ваксина след нейното развитие.