Само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс мина на първо четене

Само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени за обсъждане, мина на първо четене в пленарната зала, пише Днес.бг

Подкрепа получиха единствено предложенията на ИТН.

Според приетите поправки българите в чужбина ще гласуват по пощата, ако има такава възможност.

Въвежда се изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.
Създава се и изборен район „Чужбина“, за да могат сънародниците ни зад граница да гласуват с преференция и за независим кандидат.

Предвижда се да няма ограничения на броя секции в чужбина.

Промените въвеждат и видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

От ИТН поискаха и прекратяване на мандата на настоящата ЦИК, избор на нов, но в по-малък състав – вместо 18 членовете да са 15, като от Комисията се премахне квотата за партиите, които имат само евродепутати.

На-голям дебат в пленарната зала предизвикаха предложенията на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

От ГЕРБ искаха изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура, както и районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Въпреки настояванията на депутатите от ГЕРБ, предложенията им бяха отхвърлени.