Съборът „Пролетни игри и обичаи – Цветница“ отново създаде автентичен фолклорен празник в Твърдица. Снимки

Пъстър и емоционален фолклорен празник създаде изключително настроение за гостите и жителите на община Твърдица на Лазаровден и Цветница.

За поредна година по инициатива на Община Твърдица и Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий 1914 г.“ в града се проведе  регионалния фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи – Цветница“. 23-тото му издание тази година събра групи и изпълнители от над 20 селища от целия регион.

На Лазаровден самодейци и фолклорни състави педставиха обичаят Лазаруване в региона. На Цветница централната част на Твърдица се изпълни с пъстрото шествие на участниците. В програмата участваха представители на над 20 самодейни състава от целия регион.

„Твърдица е община с много здрави корени в българския фолклор и обичай. Успяваме задено с читалищните дейци и самодейците да пазим автентичността на традициите, за което им благодаря. Те от своя страна могат да разчитат винаги на подкрепата на общината. Съборът се превърна в очаквано събитие за хората тук, в една от емблемите на общината и смятам за наша отгнорност да продължим традицията.“, каза кметът на Твърдица Атанас Атанасов.

Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, първият в ляво

Фолклорният събор „Пролетни игри и обичаи – Цветница“ не поставя ограничение за възрастта на участниците, като могат да се представят с танцови колективи, певци, инструменталисти, индивидуални танцьори, разказвачи.

На сцената на събора бяха възпроизведени пролетни обреди като Трифоновден, Харалампий, Власовден, Сирни Заговезни, Първи март, Маскарадна обредност, Кукери, Буенец, Тодоровден, Свети 40 мъченици, Лазаруване, Великден, Гергьовден.

Гостите и участниците получиха възможност да видят демонстрации на традиционни занаяти, приложни изкуства, приготвяне на ястия от местната кухня.