Събор „Помни славата“ на крепост „Туида“ показва военни възстановки от късната античност

новини Сливен Туида

Бойни умения на кон и стрелба с лък ще бъдат част от атракциите в Шестия средновековен събор „Помни славата“ в Сливен, съобщиха организаторите от крепост „Туида“.

Съборът ще бъде от 13 до 15 май в крепостта и е част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ и на Международния ден и нощ на музеите за 2022 г.

През фестивалните дни посетителите ще видят бит, култура и военно дело от периода на Късната античност, Първото и Второто българско царство. Ще участват клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от страната.

Официалното откриване на събитието ще бъде на 13 май от 17:00 часа пред Община Сливен. Във втория ден ще има демонстрации на средновековни военни изкуства, турнир по средновековна фехтовка, реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти. Фестивалният ден ще завърши с концерт и огнен спектакъл. В последния ден за гостите са предвидени открити уроци по средновековни военни изкуства.

Поради двугодишно прекъсване, събитието, което традиционно е едно от ежегодните мероприятия на обекта и се провежда през октомври, се измества през май и се посвещава на 4 -годишнината от началото на археологическите проучвания на крепост „Туида“, съобщават още от туристическия обект.