С военен ритуал пред паметника Орлето в Сливен започна честване на 110-ата годишнина от създаването на Трета българска армия

С военен ритуал, почетен караул и полагане на венци пред паметника Орлето в Сливен започна честването на 110-ата годишнина от създаването на Трета българска армия. Организатори са Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) заедно с Военното формирование 22 220.

Паметникът е посветен на Седмия сливенски конен полк и е един от символите на Сливен. Полкът участва във всички войни за национално обединение на страната.

Трета армия е създадена през 1912 година в навечерието на Балканската война с първи главнокомандващ генерал Радко Димитриев, разказа в Сливен Божидар Борденяшки, о.з. полковник, председател на областния съвет (ОС) на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Трябва да бъдем горди, че на нас съдбата е отредила да бъдем третоармейци, преди и сега, когато Трета армия е вече история. До закриването ѝ през 2006 година, в продължение на повече от 40 години, е флагман на Българската народна армия – една от най-модерните, мощните, най-добре подготвените армии от съществуващите три в страната. През нейните редици са преминали много пълководци, генерали, офицери, сержанти, бойци третоармейци.“ По думите му съществуването и ползването на учебния полигон „Ново село“, създаден като Армейски учебен център „Ново село“, е своеобразна оценка за военните възможности и подготовка на редица генерали, офицери и сержанти, преминали през Трета армия.

Честването продължава днес с тържествено събрание – концерт във Военния клуб в Сливен с участието на Ансамбъла на въоръжените сили на българската армия със солист Орлин Горанов.

Източник: БТА