С празничен вoдoсвет за Петкoвден ще oтвoри врати пoчти завършената църква „Света Петка“ в Сливен

На Петковден във все още недовършената църква „Света Петка“ в Сливен ще бъде отслужен празничен водосвет, каза в интервю за БТА отец Йоан Петров, който е предстоятел на храма. Това ще бъде първото богослужение, извършено в храма, който е първият, строен в града след повече от 20 години и се очаква да бъде посещаван от миряните в близките квартали на града.

Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Иоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми, общински съветници, граждани.

Към днешна дата остават довършителни работи по фасадата на сградата, изграждане на инфраструктура около нея. Все още не е пристигнало оборудването, което е поръчано в Украйна. В него са включени иконостасът, иконите, архиерейският трон, певницата, мебелировката в храма, камбана, както и механизмът за автоматично биене на камбаните.

От два месеца храмът се изографисва от иконописеца Живка Иванова. Близо две години ще бъдат нужни, за да се довършат стенописите, според отец Йоан.

Свещеникът поздрави вярващите в навечерието на Петковден, пожелавайки им най-важното в човешкия живот – любовта във всички нейни прояви. „Основната червена нишка във всеки празник, независимо дали е църковен, държавен, е любовта, каза отец Йоан. Винаги честваме проявата на любов към Бога, към другия, към родината и всеки празник ни напомня това – да се обичаме.“