С кукерско шествие започна Регионалният събор „Маскарадни игри“ в Желю войвода

  С шествие на кукерските групи днес започна традиционният Регионален празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Желю войвода. Атрактивната проява се завръща след двегодишно прекъсване. В тазгодишното издание участват 12  самодейни състави от населените места в региона и страната.
 Официалното начало даде кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че тези прояви поддържат живи българския дух и традиции, и ще пребъдат във времето, благодарение на такива събори.
 „Поздравявам ви за старанието за запазване на родните традиции. Регионалният събор е символ на нашата любов към българските обичаи и съхраняването им през годините“, заяви още Стефан Радев.
Приветствие към участниците и гости отправи и кметът на селото Стоян Генов. Той благодари на Общината и на кмета за подкрепата, както и на всички участници в събора.
 Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер. Традиционен е и се провежда всяка година в Сливенска община, със смяна на домакинството на селищата. Целта му е да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната традиции.
  Сред обичаите, които се представят днес, са „Бабинден”, „Кукувден”, „Джаркане на стрели“. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди. Изпълненията на участниците оценява жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове- Добринка Славова – уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен  и  Станка Иванова–хореограф.
Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните  категории:
 – зимна маскарадна обредност;
 – пролетна маскарадна обредност;
 –  лятна маскарадна обредност;
 –  семейна маскарадна обредност
По време на събора ще се проведат конкурси:
– за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище;
–  за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред;
– за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.
Организатор е Община Сливен, кметството на с. Желю войвода и НЧ „Даскал Димитър Димов 1908”.