С крясъци и сблъсъци започна работа Народното събрание днес. ГЕРБ започва курс към нови избори

С крясъци и сблъсъци на ръба на физическото насилие започна работния ден в НС. Обявена бе 15-минутна почивка, за да се охладят страстите.

Политическите декларации по повод снощната полицейска акция очаквано предизвикаха голямо напрежение. До сериозен словесен сблъсък се стигна между депутатите от ГЕРБ и БСП по време на изказването на Георги Свиленски от парламентарната трибуна, когато той заяви, че всеки един от групата на ГЕРБ е съпричастен към случващото се. Думите му, че 12 години се е извършвало покушение срещу демокрацията и е било упражнявано насилие като форма на управление предизвикаха бившите управляващи.

Парламентарният контрол стартира с декларация от ГЕРБ-СДС, осъждащата се акцията в дома на Бойко Борисов. Прочете я депутатът Даниел Митов.

„След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен министър-председател може да бъде обект на беззаконие, какво остава за останалите граждани, които не желаят да приемат празното самохвалство, непрекъснатото лъготене на правителството, нарушеният консенсус за финансова и макроикономическа стабилност, провалът с европейското финансиране, далаверите в енергетиката, феодализацията на институциите и общото усещане, че никой не носи отговорност за управлението. Това са само малка част от щетите, нанесени от правителството, без то да има ясен план и програма за управление. Страх ме е да си помисля какво щеше да бъде, ако Мнозинството имаше кохерентна идеология и системен подход.

В навечерието на операция „Барбароса“ Хитлер заявява: „Трябва само да ритнем вратата и цялата прогнила структура ще се срути“. Вероятно Путин си е мислил същото в навечерието на инвазията в Украйна. Вместо това обаче се случи същото като във Втората световна война -„структурата“, вместо да се срине, се стегна от удара и в момента надделява. Подозирам, че и вашето правителство си е казало същото за ГЕРБ в навечерието на удара по Борисов, но и този път историята ще се повтори и те ще видят, че вместо да ни срине, този подмолен удар ще стигне и мобилизира опозицията както никога преди.

Призоваваме за протест всички български граждани, които вярват в демократичните принципи и в това, че българското общество трябва да бъде единно и сплотено във времена на предизвикателства.

От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ с всички законови средства ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица, в която настоящото управление вкара в България. Бог да пази България!“.

Източник: БНР, снимка: БГНЕС