С концерт на открита сцена пред Общината завършва Международния фестивал на детската книга

Третият, последен ден на XXV Национален фестивал на детската книга ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2023г. От 9.00ч., в РБ „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност да се срещнат с носителите на наградите: Петър Станимиров – за цялостен принос,  Цвета Брестничка – в категория „Автор“,  Кирил Златков – в категория „Илюстратор“ и носителя на наградата на детското жури Иво Сиромахов и да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Фестивалната програма продължава с премиера на книгата „Динозаврия” на Валери Манолов /ИК „ПАН“/, която ще се проведе от 9:00ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе.

Валери Манолов е роден през 1962г. в гр. София. Завършил е Софийски университет „Свети Климент Охридски“, специалност „Българска филология“. През 1990г. става един от създателите и собственици на Издателска къща „Пан“, където работи и до сега.

Издал е две стихосбирки за възрастни: „Спиралата на охлюва“ (1992) и „Живот с конкретен образ“ (2012).

Автор е и на над 15 книги със стихове и приказки, както и на научнопопулярни издания за деца: „Зайо и Гризан“ (1996), „Лиска и Мецан“ (1996), „Рени и Лисана“ (1998), „Рунтавелка“ (1998), „Моята първа книга: Какво е дала България на света“ (2009, 2018), „Приказки за Хитър Петър“ (2011), „Седем приказки за лека нощ“ (2011), „Моята първа книга за българските откриватели“ (2014), „Динозаврите: Светът около нас“ (2017), „Моята първа книга за българските празници, обичаи и вярвания“ (2015, 2019), „Празник на буквите – българските празници и обичаи“ (2019), „Български приказки с поука“ (2019), „Страната на еднорозите“(2021). Най-новата му книга е „Динозаврия – тайнствената земя” (2022) ”/ИК „ПАН“/.

От 10:30ч., отново в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе, ще се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „От другата страна на вълшебното огледало” и в  XII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2023. Водещ: Христо Хр. Симеонов.

В литературния конкурс „От другата страна на вълшебното огледало“ се включиха с великолепни стихове, приказки, разкази над 840 деца от България и от българските общности от чужбина на възраст от 7 до 18г. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Творбите на отличените участници са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Ще бъдат наградени  и участниците в XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2023г. В конкурса се включиха над 240 деца и юноши от цялата страна и от български общности в чужбина като 21 от тях са отличени с награди. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди за отличените с първа награда  във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

От 11.00ч. на Oткритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, ще започне представлението „Котаракът в/с чизми“ на Куклено-театрална къща „Пипелота“ – гр. Ямбол. Постановка – Коста Димитров; Сценография и кукли – Свила Величкова; Музика – Стоян Косев. С участието на актьорите: Жулиета Николаева, Калина Баракова, Димитър Димитров.

Фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт от 12:00 ч. на Открита сцена. В него със свои изпълнения ще се изявят деца от: Вокално студио „Усмивка“ с ръководител Мария Желева; Балетна школа „Пети па“ с художествен ръководител Петя Вънева; Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен с ръководител Нина Стойчева и Балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева. Водещ на концерта ще бъде актьорът Ангел Попов.