С историческа възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър в Сливен ще бъде почетена 183 годишнина от рождението му

С историческа възстановка „Последната битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа при връх Бузлуджа“ ще бъде почетена 183 годишнина от рождението на Хаджията, съобщиха организаторите от община Сливен. 10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър с решение на Общински съвет-Сливен от 22 април 1999 г.

Възстановката с участието на Регионален клуб  „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ ще започне от 19 часа на 10 май на едноименния централен площад в Сливен.

В същия ден къща-музей „Хаджи Димитър“ ще работи със свободен вход, съобщиха от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. В музейния комплекс „Хаджи Димитър „е включен ханът на хаджи Никола Асенов, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан, както и кебеджийска работилница. На втория етаж е представена обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, изложени са интересни експонати на образци огнестрелно и хладно оръжие, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868 г.

Димитър Николов Асенов е петият син на Никола и Маринка Асенови от общо десетте им деца, припомнят от Регионалния исторически музей в Сливен. Неговият баща е известен майстор и търговец на кебета и е сред заможните хора в града, благодарение на което през 1842 г. семейството отива на поклонение на Божи гроб. Титлата „хаджия“ получава и малкият Димитър, която става неизменна част от неговото име.

Хаджи Димитър през 1861 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. През 1864 г., 1865 г. и 1866 г. той, напътстван от Раковски, организира три последователни чети, с които преминава през Дунав в българските земи. През пролетта на 1866 г. Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Желю войвода преминават в България с обща чета. На 18 юли 1868 година, след редица сражения и неравностоен бой, малцина четници достигат връх Бузлуджа, където е последната решаваща битка. Ранен на три места, сражавайки се до последния момент, Хаджи Димитър насърчава другарите си с думите „Братя, да умрем като българи“.

Отбелязването на годишнината е в рамките на Майските дни на културата „Сливенски огньове“, в програмата, на които са включени още концерти, изложби, филми и фестивали, атрактивни прояви.

/БТА/