С истински празник стартира представянето на Еврейското културно наследство в Сливен

Вечер на еврейската култура, религия и традиции се проведе във фоайето на зала „Сливен“ на 12 септември, в рамките на проект BGCULTURE-1.001-0013-C01 „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма РЗ14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, резултат 1 „Подобряване управлението на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Представянето на еврейското културно наследство се осъществи в навечерието на празника Рош Ашана, еврейската Нова година, с подкрепата на Регионална организация на евреите „Шалом“ – Сливен, Организация на евреите в България „Шалом“, Религиозна общност на евреите в България, Симфоничен оркестър – Сливен и Държавна агенция „Архиви“.

 „Градът ни винаги е бил пример за етническа толерантност, приятелство и многообразие. Уважаваме традициите, религията и културата на всички етноси. Еврейското културно-историческо наследство е изключително богато и част от него е запазена и съхранявана в България, а еврейската общност е неизменна част от живота и духа на Сливен. Предстоят инициативи, които ще покажат и традициите на други етноси в нашия град“, каза кметът Стефан Радев при откриването на събитието.

Еврейските празници, култура и обичаи бяха представени от Юлия Гавазова – председател на Регионална организация на евреите „Шалом“ – Сливен и Стела Бехар – член на управителния съвет на Религиозна общност на евреите в България.

Юлия Гавазова разказа на гостите любопитни факти, свързани с различните еврейски празници, традиции и символите в юдаизма, религиозния живот и имената на някои от бележитите български евреи. Тя благодари за проявения интерес от страна на присъстващите, на Община Сливен и на всички партньори за реализирането на този проект и сподели още: “Тази прекрасна инициатива ни дава възможност да се учим един от друг, да обменим знания и опит. Това от своя страна спомага за разширяването на нашия хоризонт, на гледната ни точка, води до още по-добро сътрудничество, създава приятелства, отваря нови възможности пред нас и ни прави духовно по-богати. Различните традиции, култури и обичаи представляват богата палитра от истории, ценности, идентичности и начини на живот. Когато разбираме и уважаваме различията, ние се отваряме към нови идеи, научаваме се да мислим различно и обогатяваме собствената си културна грамотност. Имено така правим нашия свят по-добър, по-пъстър и изпълнен с разнообразие.“

От стоя страна, Стела Бехар разказа на присъстващите за празника, който евреите празнуват всяка седмица. В проявата участва и камерен състав от Симфоничен оркестър – Сливен, които изпълниха известни еврейски мелодии.

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания при Общински съвет, представители на еврейската общност в Сливен, граждани и гости на града.

Във фоайето на зала „Сливен“ са подредени две изложби – с предмети от бита и религията на евреите, както и част от експозицията, озаглавена „Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940–1944 г.“, предоставена от Държавна агенция „Архиви“. В нея са подредени документи и снимки, свързани с еврейските символи и религиозен живот, присъствието на евреите по българските земи и т.н.

Изложбите ще бъдат отворени за посетители до 20.09.2023 г.