С година се отлага въвеждането на промени за изпитите за шофьори

Година отсрочка получиха автоинструкторите, за да въведат промени в провеждането на изпитите. В Държавен вестник бяха публикувани промени в наредбата, които засягат въвеждането на интерактивните видеоклипове при тестовете и определянето на маршрута от устройство при финалния изпит.
Отлагането на прилагането на двете мерки не става за първи път. А предложението за промени Агенция „Автомобилна администрация“ мотивира с това, че работна група трябва да предложи варианти за повишаване ефективността на обучението и изпитите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство като преработи и актуализира изпитните въпроси, както и промени в нормативните актове, уреждащи обучението и изпитите. Работната група ще е с представители от Министерството на транспорта, вътрешните работи, образованието и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. До тогава курсистите няма да имат интерактивните видеоклипове в тестовете си, заедно със сега съществуващите по наредба текстови изпитни въпроси и въпроси със стационарни графични изображения. Повече от две години пък решението за автоматично задаване на маршрута при изпита хем го има в наредбата, хем го няма, защото пак е отложено за пролетта догодина.
Тези висящи положения предизвикаха критики от страна на автоинструкторите по време на общественото обсъждане на отлаганията на промените.

Автоинструкторът Калин Вълов припомня прецизно, че въпросът е в дневния ред на обществото от 2019-та. И критично коментира, че с отказа си да въведе електронното определяне на маршрута, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ показва нежеланието си да ограничи субективния фактор при избор на маршрут от изпитващия. „Използването на навигационна система по време на изпита ще осигури и възможност да бъде оценено умението на кандидата за взимане на самостоятелни решения по време на управлението“, пише Калин Вълов. Стоян Стоянов, председател на Сдружение „Българска автоинструкторска колегия“, коментира за БНР, че въвеждането на подобна практика няма да е проблем.

„Защото ще е равнопоставен за всички. Маршрутите ще се задават не от изпитващите, а от системата. Маршрутът няма да  е субективен според самия изпит, защото в момента определени хора и определени изпитващи на определени фирми пускат по-лек маршрут“.

Сдружениe „Българска автоинструкторска колегия“ поиска премахването на интерактивните клипове като част от изпита. Или да бъдат въведени поне 4 години след обнародването в Държавен вестник. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ засега отлага въвеждането им с една година. Стоян Стоянов коментира и предложението за използването на интерактивни клипове като част от изпита:“Няма нищо ясно. Те искат да ни вкарат интерактивни видеоклипове за симулиране на изпита. След като изпитът е в реални условия, няма никакъв смисъл от тези видеоклипове. Това само ще оскъпи самия шофьорски курс и ще ощети крайния потребител с допълнителни такси, защото ще се явяват на видеоклипове. Това би оскъпило неоправдано изпитния процес, което няма да допринесе за подобряване на качеството на изпита“.

Според Стоян Стоянов от Сдружение „Българска автоинструкторска колегия“ промените са отложени, за да няма протести.

Случаите на шумни акции на ГДБОП и МВР за арестувани служители и шефове в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ са много през последните 10 години. Самата Агенция демонстрира желание да покаже, че се бори с корупцията. Справка в секцията за „Антикорупция“ в сайта на Агенцията показва, че 1131 души са отговорили, че няма прояви на корупционни практики. А 47 от анкетираните потребители казали, че има. 17 даже казали, че са били свидетели на такъв вид практики. Един потребител е посочил конкретно име на служител. Но тази статистика е от първите шест месеца на 2021-ва година. За следващите два периода ИА „Автомобилна администрация“ не е публикувала данни за сигнали за корупция.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: БНР-Хоризонт