С демонстрации как се гасят пожари и връчване на награди в Сливен бе отбелязан професионалният празник на българските пожарникари

С демонстрации и награждаване на служители в Сливен бе отбелязан професионалният празник на българските пожарникари, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.

Служители на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен направиха вчера специална демонстрация на техниката и оборудването на дежурните екипи пред деца в детска градина „Мак“ в Сливен и им позволиха да покажат своите умения в гасенето на пожари. Инициативата е на районната служба и се провежда в рамките на Седмицата за пожарната безопасност в навечерието на професионалния празник – 14 септември.

На тържествено събрание в навечерието на празника бяха наградени 39 служители на регионалната дирекция. Сред тях са гл. инсп. Васил Василев, началник на Районна служба „ПБЗН” в Нова Загора за проявен професионализъм, инициативност и постигнати високи резултати. С колективна парична награда са наградени 12 служители от Сливен за инициативност, съобразителност и хладно­кръвие при спасяване, евакуация на възрастни и силно стресирани хора и ликвидиране на пожар. С писмена похвала са отличени десет служители на РС“ПБЗН“- Сливен за  принос при ликвидиране на сложен пожар в склад за автоаксесоари и части за велосипеди в Сливен, при който при висока температура, токсично задимяване, нулева видимост и реална възможност за безпрепятствено разпространение на горенето, служителите провеждат гасителни действия и спасяват стока за около 525 000 лева. Наградени са и седем служители на РС“ПБЗН“-Котел за проявен висок професионализъм, взети правилни тактически решения за локализирането на пожар в много сложна обстановка с. Градец, общ. Котел в непосредствена близост до жилищни сгради. Трима служители на РС“ПБЗН“ – Нова Загора са отличени за бързите и своевременни действия, при които е спасен пострадал, останал блокиран на тераса на жилището, поради развилия се вътре пожар.

До края на седмицата са планирани редица инициативи, в които гражданите от област Сливен могат да се включат активно.

Началото на организираната пожарна защита в Сливен е сложено на 30 октомври 1878 г., когато на заседание на Градския управителен съвет тогавашното ръководство на града осъзнава необходимостта от закупуване на най-необходимото оборудване за гасене на пожари и осигурява инвентар. Назначени са и четирима служители, които да боравят с него, показват съхранените в „Държавен архив“ документи.

БТА