С 35-45% са паднали приходите на общините в кризата

С между 35-45% паднаха местните приходи. Ако погледнете това, което в условията на Covid отива в общините, нас ни няма в никакви списъци, а реално хората са в общините.“ Това обясни пред „Хоризонт“ Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев и временно изпълняващ длъжността председател на БСП. Има неотложни услуги и за да ги осъществяват, общините трупат задължения. От 100 събрани лева от бизнеса и от граждани, 4 лева остават в общината, уточни Москов и отново напомни, че държавата трябва да се обърне „с лице към общините“ и да им бъде дадена по-голяма самостоятелност.

И при това правителство, и при предишни правителства практиката не е променена – по-силните получават. В т. нар. ПМС-та, които са по-силните и имат по-силно лоби, успяват да получат по-добри средства“, коментира Москов относно финансирането на общините.

Владимир Москов предлага да се стимулират допълнително и лекари от доболничната помощ или от други райони на страната да бъдат командировани с необходимото оборудване и предпазни средства, за да се включат в лечението на болните с Covid-19 в някои от общинските болници, защото медиците, които основно лекуват болните сега, са изтощени. „Също така голям резерв са и лекарите, които са част от екипите на болниците и трябва да бъдат инструктирани, обучени да работят в условията на епидемия“, смята Москов.