С 30% скачат заплатите на социалните

От 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, обяви по време на изслушването си в парламента министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите ѝ в резултат на това ще се увеличи заплащането в домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и други с общ бюджет в размер от 15 млн. лв.

„Това увеличение ще може да се изразходва за заплатите на работещите в тях социални работници, възпитатели, педагози и други. Средният размер на увеличението ще бъде с 20% за възнаграждението им“, посочи министър Сачева.

Тя обърна внимание, че всички 2 млн. 121 хил. пенсионери ще получат по 50 лв. добавка към пенсиите си.

Социалният министър напомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1 млрд. 162.9 млн. лв., от които социални мерки са 731.5 млн. лв. и за икономически мерки 431.4 млн. лв. с източник националният бюджет.

„От 1 август ще се увеличат с 30 % средствата за заплати на служителите от системата на Министерство на труда и социалната политика /МТСП/, които са натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията. Предвидени са общо средства в системите на МТСП, Министерство на здравеопазването, МВР, НЗОК и НОИ в размер на 92 млн. лв., но за социалната сфера говорим за 7600 души, които са от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд „Социална закрила“, Фонд „Условия на труд“ и други в общ размер на 15 млн. 150 хил. лв.“, обобщи Сачева.