С 13,5 млн. лева довършват болницата в Ямбол

Недостроената нова болница в Ямбол, снимка БНР

Доизграждането на болницата в Ямбол ще бъде възобновено за пореден път. Строителството беше преустановено преди няколко месеца заради липса на средства.

Довършването на сградата ще се извършва с отпуснатите през юни тази година 13,5 млн. лева от държавата, съобщи изпълнителният директор болницата д-р Панайот Диманов. Той подчерта, че подписването на анексите към договорите за строително-монтажните дейности вече е факт, но разделянето на отделни етапи забавя целия процес.

„Не можеш да нямаш финансов ресурс, а да вършиш дейности в строителството или да закупуваш апаратура. Всички тези процеси са свързани, а това е болница – не е магазин, хотел“, посочи д-р Диманов.

Ръководството на болницата очаква до края на годината от държавния бюджет да бъдат отпуснати още 12 млн. лева необходими за окончателното дострояване на новата сграда.

„Сагата“ с новата болница в Ямбол има повече от 40-годишна история. Строителството на 12-етажната сграда започва още в края на 70-те години на миналия век, като оттогава досега е спирано и възобновявано няколко пъти.

Поредното довършване на новата сграда на болницата в града започна през март 2021 г. През септември тази година беше спряно. До момента от държавата са отпуснати близо 26,5 млн. лева, които са само за строителните дейности, без обзавеждането и медицинската апаратура.