РЗИ-Сливен разкри колко души са под наблюдение заради коронавируса

РЗИ-Сливен най-сетне разкри колко души наблюдава заради коронавируса. Това стана по време на официална пресконференция.

До момента от ръководството на службата, която отговаря за общественото здраве, отклоняваха всякакви въпроси за бройката на хора под карантина и я криеха, както от медиите, така и от местната власт

„Шест души са под наблюдение за проява на признаци на коронавирус. Те са под доброволна домашна карантина, няма настанени хора в двете инфекциозни отделения на територията на Сливен“. Това заяви д-р Даниела Калева, която завежда отдела по надзор над заразните болести в РЗИ.

Карантината им е започнала на различни дати и ще приключи по различно време. Тя уточни още, че към момента е приключила карантината на един гражданин от Сливен, който се е завърнал от пътуване до Китай.

От наблюдаваните лица в Сливенско, никой не е проявил симптоматика, характерна за опасната зараза. Те са пребивавали в Китай и Италия. Има набюдавано лице, което не е от община Сливен, но от здравната инспекция, не пожелаха да конкретизират от коя община е то.

Директорът на РЗИ д-р Петя Балулова призова, всички, които се връщат от пътуване до някоя от засегнатите страни, дори да няма симптоми, да се подложи на доброволна домашна 14-дневна карантина и да ограничи контактите си, за да предпази близките си и останалите граждани от евентуално заразяване.

От РЗИ припомниха превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса: лична хигиена, предпазни маски, избягване на големи струпвания на хора, а също и консумацията на сурови продукти от животински произход.

Всички мерки срещу заразата, препоръчани от Световната здравна организация, са били представени на разширено заседание на Здравния съвет към РЗИ, в който са взели участие представители на болничните заведения, диагностичните центрове, общопрактикуващите лекари и представителите на Областна и общинските администрации от четирите общини в Областта.