РЗИ – Бургас: Детето с остър хепатит с неизяснен произход е изписано, очакват се резултатите от изследванията

До дни се очакват резултатите от пробите на детето с остър хепатит, лекувано в болница в Бургас, съобщават от РЗИ-Бургас. 

Вчера за него съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова. В България е регистриран първи случай на дете с остър хепатит с неизяснен произход, съобщи пред Нова телевизия тя. По думите й, детето е лекувано в болница в Бургас и вече е добре.

Детето, което е на 5 години, е постъпило в Инфекциозното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение с обща отпадналост и завишени чернодробни ензими, съобщи заместник-директорът на здравното заведение д-р Светослав Тодоров:

„Изпълнявайки наредбите на здравното министерство и РЗИ са изпратени проби към националната референта лаборатория за отхвърляне или потвърждаване на този остър хепатит с неясна етиология. Лечението е протекло без усложнения. Детето е изписано в задоволително състояние с терапия за дома и проследяване съответно. Нищо по-специфично няма на този етап. Лечението включва защита за черния дроб, симптоматично повлияване с медикаменти, ако има гадене, повръщане, диария.“

Извършена е дезинфекция на детската градина, която е посещавана от 5-годишното дете, боледувало от остър хепатит в Бургас. Наблюдават се контактните лица, съобщиха от РЗИ – Бургас.  

Необходимите изследвания са изпратени до Националния център за заразни и паразитни болести и се очакват резултатите, които да потвърдят или отхвърлят, че става въпрос за инфекцията с неизвестен произход, регистрирана в няколко европейски страни, коментира д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас:

„Тук нямаме конкретен причинител, няма как да се вземат някакви по-конкретни мерки, освен да се наблюдават контактните на детето и да се направи една по-щателна дезинфекция. Все още набираме информация за този хепатит, и в световен мащаб е по същия начин, няма как да предвидим как ще се случат нещата тук. Нямаме данни детето да е увредено или да има някаква друга патология, затова смятам нещата ще се развият съвсем благоприятно!“