Руските производители на торове да спрат експортните доставки, препоръчват от МПТ

Министерството на промишлеността и търговията (МПТ) препоръча на руските производители на торове да спрат експортните доставки поради проблеми с логистиката, се казва в изявление на министерството, разпространено от Interfax-Russia.ru

„В момента се очертава ситуация, при която поради саботаж на доставки от редица чуждестранни логистични компании, фермерите в Европа и други страни не могат да получат договорените обеми торове“, съобщиха от Министерството на промишлеността и търговията.

„Вземайки предвид текущата ситуация с работата на чуждестранни логистични оператори и рисковете, свързани с нея, Министерството на промишлеността и търговията на Русия беше принудено да препоръча на руските производители временно да преустановят доставката на руски торове за износ до възобновяване на превозвачите. ритмична работа и осигуряване на гаранции за изпълнението на експортните доставки на руски торове в пълен размер“, се отбелязва в прессъобщението.

Проблеми „с веригите за доставки и некоректно изпълнение от чуждестранни купувачи на задължения по договори“ бяха обсъдени на среща в Министерството на промишлеността и търговията с участието на заинтересовани ведомства, производители на торове в браншовата асоциация, съобщиха от ведомството.

Руската асоциация на производителите на торове (РАПУ) отказа да коментира ситуацията с експортните доставки пред Интерфакс.

Министерството на индустрията и търговията в прессъобщението си посочва, че евентуален отказ от експортни доставки на руски минерални торове може да доведе до сериозни последици в света на фона на намаляване на производството им в чужбина (поради повишаване на цените на газа) и постоянно увеличаване на търсенето на храна. „Русия е един от трите водещи световни доставчици на минерални торове и играе важна роля в осигуряването на глобалната продоволствена сигурност“, каза министерството, цитирайки руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Руската федерация изнася около 70% от общия обем на минералните торове, произведени в страната. На фона на покачващите се цени на торовете в света и на вътрешния пазар на Руската федерация, от 1 декември 2021 г. до 31 май 2022 г. въведе квоти за износ на азот и сложни азотсъдържащи торове. Общият обем на квотите за износ на азотни торове от Русия беше определен на 5,9 милиона тона (по-късно квотата беше разширена с допълнителни 280 хиляди тона карбамид), комплексен – 5,35 милиона тона. Квотите бяха изчислени на базата на исторически установени обеми на износ.

В началото на тази година, Русия наложи двумесечна забрана за износ на амониев нитрат за снабдяване на местните потребители. Тази мярка изтича на 2 април.