Русия регистрира ваксина срещу коронавируса. Путин обяви, че едната му дъщеря си е сложила

Русия е първата страна в света, която е регистрирала ваксина срещу коронавируса. Това обяви руският президент Владимир Путин, откривайки среща с членове на правителството.

„Доколкото знам, тази сутрин за първи път в света е регистрирана ваксина срещу нова коронавирусна инфекция“, каза той.

Путин помоли министъра на здравеопазването Михаил Мурашко да информира подробно за това. „Знам, че работи доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, е преминал всички необходими проверки“, добави руският лидер.

По-рано Мурашко заяви, че клиничните изпитвания на ваксина, разработени от Националния изследователски център (НИЦ) за епидемиология и микробиология „Н.Ф. Гамалея“ са приключили.

Путин се надява, че в света постепенно ще се появят много ваксини срещу коронавирус. Масовото производство на коронавирусната ваксина ще започне в близко бъдеще, очаква руският президент.

Той заяви още, че една от дъщерите му си е направила руска ваксина срещу коронавирус и се чувства добре.

„Мисля, че в този смисъл тя е участвала в експеримента“, каза Путин. Според него след първата инжекция телесната температура на дъщеря му е била 38 градуса, на следващия ден – малко над 37.

„И това е всичко. След втората инжекция, втората ваксинация, температурата също се повиши малко. След това всичко приключи, чувства се добре и антителата са сериозни“, каза президентът.

Държавният глава отбеляза, че „много хора изобщо нямат външни прояви“ и повишена температура след ваксинацията, „всичко върви така, сякаш нищо не са правили“.