Русия превзе АЕЦ „Чернобил“

Руските военни поеха контрола над територията на атомната електроцентрала в Чернобил, потвърди Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, предаде dir.bg.

„След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската площадка беше загубен. Не е известно състоянието на съоръженията на бившата Чернобилска атомна електроцентрала, саркофагът и складовете за ядрени отпадъци“, допълни Подоляк, цитиран от Униан.
През последните седмици украинските бойни части провеждаха учения именно в Припят и забранената за посещение зона около АЕЦ „Чернобил“.

Украйна потвърди и загубата на летището „Антонов“. Според непотвърдена информация много скоро там се очаква да кацнат руски транспортни самолети с войници и техника.

18 транспорти самолета Ил-76 вече са излетели от руския град Псков и може да са кацнали или да се приземят всеки момент в превзетото от руските сили летище до Киев, съобщава сайтът Bellingcat.

На видеа, разпространени в Twitter и Telegram, в украинската столица се чуват взривове. Възможно е те да са именно от битките край летището в покрайнините на града. Има данни и за настъпване на колони от бронирана техника към Херсон.