Русия изгони 14 български дипломати

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

„На 5 август извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която се обявяват за персона нон грата 14 служители на дипломатическата мисия и консулските служби на България в Русия“, съобщиха от министерството.

„Убедени сме, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ„, заяви руското външно министерство.

„Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни вреди на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия„, се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

„Безусловното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление“, добавят от руското външно министерство.

Припомняме, че на 28 юни бяха изгонени 70 дипломати на Русиякоито, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. От руското външно министерство също заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.

Говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова предупреди, че Русия може да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз заради подкрепата му за решението на българските власти да изгонят 70 руски дипломати.

„Безразсъдната подкрепа за антируските действия от страна на отделни държави членки на ЕС прави целия съюз отговорен за последиците от тях„, заявява Захарова в коментар, разпространен в понеделник. Това се отнася включително и за реципрочни действия от страна на Русия.

Източник: news.bg