Румен Радев връчи мандата на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.  Кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна група 45-то Народно събрание Даниел Митов пристигна лично в сградата на президентството за връчването на мандата, предава NOVA.

„Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на член 99 ал. 1 от Конституцията на Република България Ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от настоящата криза“, заяви държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви имената на политиците, номинирани за министерски постове в евентуалния бъдещ кабинет.

По закон, ако първата политическа сила не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата партия – „Има такъв народ”. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава на политическа сила по преценка на държавния глава.