Румен Радев: Предстоят ни тежки месеци и съпротива от силите на статуквото

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам, има амбицията на демократичното единодействие.

В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални, свободни предприемачи, изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди, каза президентът Румен Радев при представянето на назначеното от него служебно правителство с премиер Стефан Янев, цитиран от Днес.бг.

Бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединняваме около закона и родолюбието, подчерта Радев, според когото именно така се обединяват назначените от него служебни министри.
Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото, каза президентът и очерта предизвикателствата пред служебния кабинет – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата, да даде увереност, че тя може да се управлява демократично.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти, обвини Радев, според когото служебното трябва да сложи ред, да има прозрачност и ефективност в управлението.

Според него 45-ят парламент е бил белязан с много емоции и макар и кратък, неговият живот не е бил напразен.

Той ще остане драматичен жалон от излизането на нашето общество от авторитаризма, възроди се духът на парламентаризма, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията за ново правителство и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания, каза държавният глава. Той изрази надежда след изборите на 11 юли 46-ят парламент да излъчи редовно правителство.