Румен Радев: Нужен е план за поетапно излизане от извънредното положение

България трябва да има план за постепенно излизане от извънредното положение, въведено заради коронавируса, за да не рискува втора вълна, каза днес в Трявна президентът Румен Радев.

По думите му апелите трябва да бъдат към разума и отговорността на хората, а не да се насажда страх и паника:

„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина. Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се опитват напоследък да ни внушават, а това е липсата на убедителни, навременни социални и икономически мерки. Защото тяхната липса води до обезверяване на хората. Трябва да мисли България, как безопасно, управляемо, контролирано ние да излизаме от това състояние. Много държави вече работят с планове и, ако България не го направи сега, да започне да работи по такива планове, ние рискуваме от втора вълна“, посочва президентът, цитиран от БНР.

По-рано от от прессекретариата на президентството съобщиха, че в Трявна Радев ще се срещне с кмета Силвия Кръстева и с ръководството на оръжейното предприятие „Емко“, където той ще се запознае с производствения процес.